4 százalékkal nőtt az ipari termelés júniusban

2017 júniusában 4 százalékkal, az év első hat hónapjában 5,6 százalékkal bővült az ipar teljesítménye Magyarországon az előző évhez képest. A növekedés főként a gépgyártás kétszámjegyű bővülésének, az elektronikai ipar, valamint a fémipar erősödő teljesítményének köszönhető. 2010 óta több mint 35 százalékkal, 2014 elejétől 18,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye hazánkban, ezzel a régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre léptünk elő.

Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar 3,9 százalékos növekedést ért el, a kisebb súlyú bányászat termelése 17,1 százalékos bővülést mutatott. A feldolgozóipar tizenhárom alágából három kivételével mindenhol bővülést mutattak a termelési adatok.  Kétszámjegyű bővülés jellemzi a gépipart és a gyógyszeripart, de az elektronikai ipar – ami a második legnagyobb súlyú alága a feldolgozóiparnak – is jelentős bővüléssel zárta a júniusi hónapot, a gumiipar 5,7 százalékos növekedést jegyzett.

A feldolgozóipari alágak 2010-es évtől számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb alág a járműipar, amely megkétszerezte termelését. A textiliparhoz és a gépgyártáshoz hasonlóan, az egyéb feldolgozóipari alág több mint 50 százalékos bővülést ért el a 2010-es bázishoz képest.

A termelés növekedésével párhuzamosan a teljes ipari értékesítés 3,9 százalékos bővülést mutatott júniusban éves összevetésben. Míg az ipar kivitelének volumene 4,6 százalékkal haladta meg az előző évben mért értéket, addig az ágazat hazai eladásai 2,6 százalékkal nőttek 2016 júniusához képest.

Az év hátralevő részében – összhangban a Konvergencia Programmal – a beérkező adatok, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alapján az ipari termelés további bővülésére számítunk, mindezt pedig a beruházások növekedése is segítheti.

Forrás: www.kormany.hu