Az IKT szektor a Horizont 2020 programban

Pályázatírással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal pályázatíró cégünkhöz, és vegye igénybe pályázatírási és pályázati tanácsadási szolgáltatásainkat.

IKT szektor a Horizont 2020 programban – Pályázati Akadémia

Az IKT szektor az európai gazdaság 4,8 %-át teszi ki. A kutatás-fejlesztés területén a teljes üzleti ráfordítás 25 %-át generálja, beruházásai által az európai termelékenység növekedéséhez 50 %-ban járul hozzá. Az IKT szektort érintő uniós beruházások közel 25 %-a a H2020 keretein belül valósul meg. A befektetések a K+F+I teljes láncolatát lefedik az alapkutatásoktól a kapcsolódó technológiák fejlesztésén át a tudományos áttörésekig, amelyek radikálisan új üzleti megoldásokat hozhatnak.

Az információs és kommunikációs technológiák területén történő fejlesztések, innovációk felhasználási lehetőségei szinte minden tudományos területet érintenek, segítik a szinergiák létrejöttét, támogatják a különböző tudományágak találkozását és kooperációját.Éppen ezért a H2020 program mindhárom fő szerkezeti egységében– a Kiváló tudománytól a Vezető ipari szerepen keresztül a Társadalmi kihívásokig – megtalálhatóak IKT vonatkozású pályázati lehetőségek.

A Kiváló Tudomány pilléren belül található IKT specifikus kutatási-fejlesztési területek és radikálisan új technológiai megoldásokat ösztönző innovációs lehetőségek a Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (Future and Emerging Technologies, FET), illetve azEurópai Kutatási Infrastruktúrák (einfrastruktúrák) keretein belül érhetőek el. Az új kutatási programok – amelyek minden eddiginél több lehetőséget biztosítanak merőben új, felfedező innovációs törekvések felkarolására – már túlmutatnak az IKT speciális területének a többi szektorra gyakorolt útmutató szerepkörén, és olyan új technológiák felé nyitnak, amelyek megerősíthetik a különböző tudományterületek közti szoros együttműködés létrejöttét, a multidiszciplináris K+F+I koncepciók megvalósítását, és a nemzetközi tudományos kapcsolatok erősödését biztosítva ezzel Európa tudományos kiválóság területén betöltött vezető szerepét.

Az IKT szektort érintő kutatási és innovációs aktivitások az alap- és ipari technológiák területén belül is megmutatkoznak. Célkitűzés Európa vezető ipari szerepének megerősítése a technológiák közti kölcsönhatások kiaknázásával, egyedi technológiák integrálásával, piackész rendszerek kialakításának elősegítésével a Leadership in Enabling and Industrial Technologies (LEIT) és az Information and Communication Technologies (ICT) csoportosulás égisze alatt.

IKT szektor

IKT szektor

A Vezető Ipari Szerep pilléren belül az első két évben preferált IKT kutatási területek és innovációk legfőképp az IKT technológiák átfogó, integráló és értékteremtő szerepét kívánják erősíteni az alap ipari technológiáktól kezdve az adatkezelő, adatszolgáltató és információ menedzsment technológiákon keresztül a robot- és hálózati technológiákig. Számos pályázati lehetőség mutatkozik a Cyber-security, az Internet of Things és a Human-centric Digital Age területein belül is. A kutatási programok tartalmaznak több tudományágat átfogó, horizontális, valamint nemzetközi csoportosulások létrehozását ösztönző aktivitásokat is. Minden kutatási területen az innovációk támogatása és a nemzetközi kooperáció ösztönzése kiemelt jelentőséggel bír. További IKT vonatkozású témák aFactories of the Future (FoF) keretein belül érhetők el a nanotechnológia, a fejlett anyagok, a biotechnológia, a korszerű gyártás és feldolgozás, valamint a világűr témakörökben.

Az uniós politika kiemelt fejlesztési és kutatási területei közé tartozik az egészség, öregedés, éghajlat változás, energia, erőforrás-hatékonyság, közlekedés, állami szektor modernizációja és a biztonság. A témákhoz kapcsolódó kutatási, fejlesztési kezdeményezések, projektek megvalósítása IKT innovációk nélkül nem lehetséges. Megkerülhetetlen tehát az IKT betörése és alkalmazási lehetőségeinek szélesítése a társadalom és a gazdaság működésében.

A Társadalmi Kihívások pilléren belül listázott témakörök közül számos érinti az IKT szektort. A H2020 program keretén belül itt is azok a K+F+I kezdeményezések élveznek előnyt, amelyek multidiszciplináris, alkalmazás orientált fejlesztéseket prezentálnak, és hozzásegítik Európát a társadalom, gazdaság és politika területén felmerülő kihívások megoldásához.

  1. (kötelező)
  2. (kötelező)
  3. (valós e-mail cím szükséges)
  4. (kötelező)
  5. (kötelező)
  6. (kötelező)
Robotok elleni védelem
  1. Olvastam és elfogadom az Az adatvédelmi nyilatkozatot.
 


 


Amennyiben szeretné követni pályázatíró cégünket a Facebookon, kérem kattintson a "tetszik" gombra:


 

Szóljon hozzá!