December végéig 200 milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jutnak a gazdák

November végéig közel 150 milliárd forint agrártámogatást fizetett ki előleg formájában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a gazdáknak, amely összeg december végéig elérheti a 200 milliárd forintot is – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy Arnóton tartott gazdafórumon.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország a korábbi 50 százalékkal szemben, idén már a támogatások 70 százalékát fizeti ki előleg formájában. A gazdálkodók 35 jogcímen igényelhettek támogatást, amelyekből most 8 jogcímen került sor az előleg kifizetésére. Az előlegfizetés komoly segítséget jelent a termelőknek, az idén elsőbbséget élvezett a nehéz helyzetben levő tejágazati források mielőbbi átutalása.

Czerván György a 2015-ös év eredményeivel kapcsolatban elmondta, hogy a mezőgazdaság eredményességét nagymértékben meghatározta az idei rendkívüli forróság, majd az ősz eleji csapadékos időszak. A nyár folyamán tapasztalt hőhullámok rendkívüli módon megviselték az őszi betakarítású növényeket, ami a termésmennyiségeken is jól érzékelhető. Míg a búza, árpa, rozs esetében a tavalyit meghaladó termésmennyiségről beszélhetünk, addig a kukorica esetében a 2014-es rekordot nem sikerül megközelíteni, hiszen országos szinten mintegy 6,4 millió tonnás eredménnyel zártunk.

Az államtitkár hozzátette: a mostani időjárás ugyanakkor kedvezett a talajelőkészítés és az őszi vetések elvégzéséhez, így a szántóföldek megfelelő állapotban várhatják a tavaszt.

forrás: www.kormany.hu

 

Szóljon hozzá!