Fejlesztési hitel az Európai Beruházási Banktól

Az Európai Beruházási Bank 200 millió euró hitel nyújtásával járul hozzá a gazdaságfejlesztési uniós programok megvalósításához – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank alelnökével aláírta az erről szóló szerződést.


Varga Mihály kiemelte, hogy a mostani szerződés annak az átfogó, másfél milliárd eurós hitelkeretnek a második részlete, melyet még 2015-ben hagyott jóvá az EIB a Magyarország rendelkezésére álló uniós támogatások hazai költségvetési forrásainak refinanszírozása céljából. A miniszter emlékeztetett: az első, 500 milliós részletről már két éve megállapodást kötöttünk. A 2014-2020-as programozási időszakra rendelkezésünkre álló hitelkeretet négy operatív program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP),  a Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) hazai önrészének finanszírozásához vehetjük igénybe – mondta a tárcavezető.

cikk-kep

Varga Mihály aláhúzta: az Európai Beruházási Bank sikeresnek értékeli ezeknek az uniós programoknak az előrehaladását, elégedett az eddig biztosított források felhasználásával, így változatlan célok mellett biztosítja Magyarország számára a most aláírt 200 millió eurós refinanszírozási keretet. Ennek felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához, ipari parkok fejlesztéséhez, barnamezős iparterületek megújításához, valamint Magyarország turisztikai vonzerejének emeléséhez.

cikk-kep-2

Lehetőségünk nyílik gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre, illetve az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre. A hitelkeret a munkaerőpiacon hátránnyal indulók támogatását is szolgálja – ismertette Varga Mihály.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

forrás: www.kormany.hu