Általános információk HORIZONT 2020 program

A Horizont 2020 program keretében az Európai Bizottság már közzétette az első pályázati felhívásait!

Pályázatírással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal pályázatíró cégünkhöz, és vegye igénybe pályázatírási és pályázati tanácsadási szolgáltatásainkat.

HORIZONT 2020 program a Pályázati Akadémia közreműködésével.

Általános információk a programról:

A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. Első ízben foglalja egységes keretbe valamennyi európai uniós kutatás- és innováció finanszírozási eszközt, és minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

A Horizont 2020 program kiemelkedő jelentőségű abból a szempontból is, hogy egységes szabályrendszert alkalmaz és felszámolja a bürokratikus akadályokat. Ez azt jelenti, hogy a szabályok és eljárások egyszerűsödnek, a költség visszatérítési rendszer gördülékenyebbé válik, kevesebb adminisztrációs feladat lesz a pályázatok összeállítása során, megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések, és átlagosan 100 nappal csökken a pályázat benyújtása és a támogatási döntésről szóló értesítés kézhezvétele közötti idő.A program szakmai fókuszában az innováció-orientált szemléletmódáll, ami azt jelenti, hogy az elbírálási szempontok közül a jelentős fejlesztő, illetve innovációs szándékkal bíró pályázatok élveznek majd előnyt.

A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban összesen 79 milliárd euró fog rendelkezésre állni műszaki, tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósítására. Ebből az első évben, 2014-ben 7,8 milliárd eurót fordítanak olyan projektek támogatására, amelyek a bizottság szerint számos területen teszik majd jobbá az emberek életét.

Általános információk HORIZONT 2020 program

A program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort. Támogatásukra új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában – az ötlettől a piaci bevezetésig – végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges. Közleményében a bizottság arra is kitér, hogy 2014-ben és 2015-ben 500 millió eurót kifejezetten az innovatív kis- és közepes vállalkozások támogatására fordítanak majd.

A Horizont 2020 három kezdeményezést (FP – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram; CIP – Versenyképességi és Innovációs Keretprogram; EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet) foglal magában, szerkezete pedig a következő három alappillérre épül:

Horizont 2020

A 3 fő pillér költségvetése a kiterjesztésekkel együtt előreláthatóan 27,8 millió EUR-t, 20,2 millió EUR-t és 35,8 millió EUR-t tesz ki.

A Horizont 2020 program részeként a három fő pilléren kívül az alábbi akciók kapcsolódnak:

  • A kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése program, mely az alacsonyabb KFI teljesítményű országok vagy régiók tudományos kiválóság terén történő megerősítését és a magas KFI színvonal folytonosságának biztosítását tűzte ki célul.
  • Tudomány a társadalomban a társadalomért program célja a tudomány és a társadalom együttműködésének ösztönzése, a kooperáció hatékonyságának növelése, fiatal kutatók toborzása a tudomány számára, bevonásuk a tudományos felelősségvállalásba.

A fentieken túl, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Center, JRC) a Horizont 2020 szerves részét alkotja, és tudományos-technikai támogatást nyújt az uniós szakpolitikák kialakításában. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) fő feladata a H2020 keretprogramjába kapcsolódva, hogy az oktatás – kutatás – innováció közti szinergiák lehetőségét a gyakorlatban is megteremtse.

Bővebb információ a 3 fő pilléren (I. Kiváló tudomány, II. Ipari vezető szerep, III. Társadalmi kihívások) belüli témákról, szakmai tartalmakról az alábbi linken található: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/horizont-2020/mi-horizont-2020

Jelezze érdeklődését az alábbi űrlap segítségével:

  1. (kötelező)
  2. (kötelező)
  3. (valós e-mail cím szükséges)
  4. (kötelező)
  5. (kötelező)
  6. (kötelező)
Robotok elleni védelem
  1. Olvastam és elfogadom az Az adatvédelmi nyilatkozatot.
 


 


Amennyiben szeretné követni pályázatíró cégünket a Facebookon, kérem kattintson a "tetszik" gombra:


 

Szóljon hozzá!