Jó féléve volt a kiskereskedőknek

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,2, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt 2017. júniusban az előző év azonos időszakához képest – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit 2017. január–júniusban – jelenti a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,7 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal nőtt 2017. júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A KSH jelentése szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,1 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (7,6 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,1 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,0 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (4,9 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (–3,4 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 872 milliárd forint volt 2017. júniusában.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene – jelenti a KSH a 2017. január–júniusban mért adatokat.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/jo-feleve-volt-kiskereskedoknek-585569/