Erre a három dologra figyelj, használt laptop vásárlása előtt!

Erre a három dologra figyelj, használt laptop vásárlása előtt!

Ha a megvásárolni kívánt használt laptop kiválasztásra került, esetleg online, például a jebeto.hu webáruházban, akkor érdemes személyesen is megtekinteni! Használt laptopok online böngészésekor tanácsos olyan eladót keresni, amely cégnek van legalább egy üzlethelyisége. A Jebeto Kft. esetében ez az üzlethelyiség Budapesten, a Szabadkai utca 9. alatt található. Fontos még az is, hogy a használt laptop mellé garancia járjon. Ez a Jebetónál minimum egy év, amely három év garanciára bővíthető.

Burkolat és esztétika

Ellenőrizd le, amit csak tudsz! Számos olyan dolog van, amelyet akkor is tüzetesen leellenőrizhetsz a kiszemelt használt laptop esetében, ha számítástechnikai szempontból laikusnak tartod magad. A használt laptop, használt notebook első kézbevételekor ellenőrizd le az esztétikai jellemzőket, a burkolat állapotát. A komolyabb, esetenként drágább modelleket magnézium vagy alumínium ötvözet burkolat jellemzi. Ezek sokkal masszívabbak gyengébb, műanyag minőségű társaiknál, a gép némileg nehezebb, vaskosabb is. Fontos kiemelni, hogy egy-egy apróbb (hajszál)karc vagy minimális repedés a burkolaton még nem jelent problémát! Ugyanakkor a Jebeto ügyel arra, hogy a hozzájuk kerülő használt laptopok mindegyike hardveres szempontból is karbantartáson essen át. Ha a karc a képernyőn található, az már zavaró lehet.

Az ilyen felületi sérülések egy hordozható gép esetében velejárói a rendszeres használatnak, a véletlen művei is lehetnek. Ez nem változtat a teljesítményén, és azon a tényen, hogy használtan ugyanolyan jó minőségű és erős laptop vehető, mint az új. Csak az eredeti árának töredékéért, a pénztárcát megkímélve. Az új laptopok ára manapság a csillagokik szökött. Ha egy használt üzleti laptop bizonyos részei hiányoznak, az már komoly kételyre adhat okot. Mind az előző tulajt, mind pedig az eladót illetően. Egy megóvott külsejű gép azt sugallja, hogy előző tulajdonosa minden tekintetben gondosan vigyázott számítógépére előzőleg.

Billentyűzet és csatlakozók

Ezt követően ellenőrizni kell a billentyűzetet és a csatlakozókat is. Ezek a leghasználtabb részei a laptop hardverének. Meg kell nézni, hogy minden gomb működik-e,, reagál-e használható-e kényelmesen, nincs-e valami beragadva. Valamint azt is, hogy nem-e koszos, eldugult valamelyik csatlakozó port. Nézd meg, hogy a használt laptop képernyője mit mutat bekapcsolás után. Vannak-e rajta pixelhibák, látsz-e színhibát, elegendő-e a fényerő.

Kiemelt fontosságú: az akkumulátor

Végezetül meg kell bizonyosodni a használt laptop, használt notebook akkumulátorának állapotáról, kapacitásáról. Az akksik idővel veszítenek élettartamukból. Azt is fontos ellenőriznünk, hogy cserélhető-e az akkumulátor esetleges probléma esetén. Az akksi kiemelten lényeges pont azoknak, akik újonnan vásárolt használt laptopjukat sokat szeretnék például utazás közben használni. Ellenőrizzük tehát az üzemidőt, akár tesztprogram segítségével is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük